Panna cotta z truskawkami

by - poniedziałek, czerwca 03, 2019

Co roku z tą samą niecierpliwością czekam na pierwsze truskawki. Koktajle, ciasta, dżemy, desery - tyle pysznych rzeczy można z nich stworzyć! Jeśli myślicie o jakimś efektownym, ale i prostym w wykonaniu deserze, to serdecznie polecam Wam panna cottę z truskawkami! Pychota!

 Pamiętam, że najpyszniejszą panna cottę do tej pory jadłam w zeszłe wakacje podczas pobytu w Holiday Parku nad naszym morzem! Muszę jednak przyznać, że ta domowa śmiało może konkurować z tamtą! Jeśli lubicie wanilię, mus z truskawek i zimne desery to na pewno oszalejecie z zachwytu!

 

Podana porcja wystarczy na 4-5 porcji deseru (w zależności od naczynia, w którym go zrobicie)

350 ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią (polecam ten nowy od Dr.Oetker)

150 ml mleka (u mnie 1,5%)

4 płaskie łyżeczki żelatyny

500 g truskawek

galaretka truskawkowa

250 ml wrzątku


Co teraz?

1. Wlej do garnka śmietanę oraz mleka. Dodaj miąższ wanilii i cukier. Podgrzej całość. 

2. W 3 łyżkach wrzątku rozpuść żelatynę, ale bardzo dokładnie by nie powstały grudki.

3. Następnie wlej żelatynę do podgrzanej śmietany i mleka. Dokładnie wymieszaj i po przestudzeniu wlej do naczynek, w których chcesz podać panna cottę. Możesz włożyć naczynka do formy muffinkowej i nachylić, by osiągnąć efekt ze zdjęcia. 

4. Wstaw naczynka do lodówki. 

5. Obierz i zblenduj truskawki na gładką musową masę. Następnie rozpuść galaretkę w szklance wrzątku. Gdy galaretka ostygnie wymieszaj z truskawkami. 

5. Wlej masę truskawkową do naczynek z deserem, gdy masa waniliowa będzie już sztywna. Całość włóż ponownie do lodówki.

6. Udekoruj deser według swoich upodobań, poczęstuj najbliższych i rozkoszujcie się pysznym smakiem <3




Lubicie takie desery?

Podobne wpisy

0 komentarze