Panna cotta z truskawkami
Co roku z tą samą niecierpliwością czekam na pierwsze truskawki. Koktajle, ciasta, dżemy, desery - tyle pysznych rzeczy można z nich stworzyć! Jeśli myślicie o jakimś efektownym, ale i prostym w wykonaniu deserze, to serdecznie polecam Wam panna cottę z truskawkami! Pychota!
Pamiętam, że najpyszniejszą panna cottę do tej pory jadłam w zeszłe wakacje podczas pobytu w Holiday Parku nad naszym morzem! Muszę jednak przyznać, że ta domowa śmiało może konkurować z tamtą! Jeśli lubicie wanilię, mus z truskawek i zimne desery to na pewno oszalejecie z zachwytu!
Podana porcja wystarczy na 4-5 porcji deseru (w zależności od naczynia, w którym go zrobicie)
350 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią (polecam ten nowy od Dr.Oetker)
150 ml mleka (u mnie 1,5%)
4 płaskie łyżeczki żelatyny
500 g truskawek
galaretka truskawkowa
250 ml wrzątku
Co teraz?
1. Wlej do garnka śmietanę oraz mleka. Dodaj miąższ wanilii i cukier. Podgrzej całość.
2. W 3 łyżkach wrzątku rozpuść żelatynę, ale bardzo dokładnie by nie powstały grudki.
3. Następnie wlej żelatynę do podgrzanej śmietany i mleka. Dokładnie wymieszaj i po przestudzeniu wlej do naczynek, w których chcesz podać panna cottę. Możesz włożyć naczynka do formy muffinkowej i nachylić, by osiągnąć efekt ze zdjęcia.
4. Wstaw naczynka do lodówki.
5. Obierz i zblenduj truskawki na gładką musową masę. Następnie rozpuść galaretkę w szklance wrzątku. Gdy galaretka ostygnie wymieszaj z truskawkami.
5. Wlej masę truskawkową do naczynek z deserem, gdy masa waniliowa będzie już sztywna. Całość włóż ponownie do lodówki.
6. Udekoruj deser według swoich upodobań, poczęstuj najbliższych i rozkoszujcie się pysznym smakiem <3
Lubicie takie desery?
0 komentarze