Uwielbiam wszystko co kokosowe! To zdecydowanie mój ukochany smak, zapach! Nic więc dziwnego, że przepadam za tym ciastem. Wiórkowiec jest pyszny i naprawdę prosty w wykonaniu.
Weekend się zbliża. Zawsze warto zadowolić domowników jakimś pysznym ciastem. Jeśli lubicie ciasta z wiórkami kokosowymi, na pewno pokochacie ten przepis.
Biszkopt czekoladowy:
6 jajek
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
budyń czekoladowy
łyżeczka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Najpierw ubijamy żółtka z cukrem. Osobno ubijamy pianę z białek. Do
masy z żółtek dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i budyń
czekoladowy. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Całość
przelewamy do tradycyjnej dużej blachy i pieczemy w 180 stopniach około
25 minut. Wystudzony biszkopt dzielimy poziomo na pół.
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka
cukier waniliowy
250g masła
1,5 szklanki mleka zagotować. W reszcie rozprowadzić jajka, cukier, mąkę
i cukier waniliowy. Całą tą masę wlewamy do gotującego się mleka i
gotujemy wszystko razem aż porządnie zgęstnieje. Nasz budyń studzimy.
Gdy będzie już całkowicie zimny, ucieramy na gładką masę masło do
którego powoli, dodajemy po łyżce budyniu. Wyjdzie nam wtedy aksamitny
śmietankowy krem. 3/4 kremu rozprowadzamy na podzielonym na pół
biszkopcie, pozostałą część rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.
ok 150 – 180g wiórków kokosowych
pół paczki masła
1/2 szklanki cukru
Na patelni roztapiamy masło z cukrem, po ich dokładnym roztopieniu
dodajemy wiórki kokosowy i prażymy na złoty kolor. Od razu gorące wiórki
rozprowadzamy na wierzchu ciasta, posmarowanym warstwą kremu.