Kokosanki – niezawodny przepis

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszystko co pachnie i smakuje kokosowo. Tak było zawsze. Kokosanki mogę jeść na kilogramy. Sama nie wiem, czemu dopiero dzisiaj spróbowałam zrobić własne. Okazuje się bowiem, że to dziecinnie proste!

domowe kokosanki

 Dzisiaj w moim domu przez pół dnia roznosił się pyszny kokosowy zapach. A to za sprawą domowych kokosanek, które dziś po raz pierwszy robiłam. Wypróbujcie je koniecznie!

 

Składniki na około 30 sztuk:

180 g wiórków kokosowych
50 g masła
2 białka
pół szklanki cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Rozpuść masło i wymieszaj je z wiórkami kokosowymi.
2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier.
3. Do ubitych z cukrem białek dodaj masę kokosową. Nie zdziw się, że będzie dosyć gęsta.
4. Nagrzej piekarnik do 170 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia.
5. Z masy formuj kuleczki i ułóż na blaszce. Kokosanki piecz około 15 minut.

Czy są tu jacyś fani kokosowego smaku?? Robiliście już domowe kokosanki, czy to dopiero przed Wami??