Ciasto biały puch - w sam raz na zimową porę
Zimą zawsze mam większe zapotrzebowanie na cukier. Podjadam dzieciom czekoladki ze świąt, więcej piekę, czasem w piekarni skuszę się na drożdżówkę. Dzisiaj chciałam pokazać Wam proste i pyszne ciasto bez pieczenia - Biały Puch!
Biały Puch to naprawdę niebo w gębie! Delikatne ciasto, które uda się nawet tym, którzy przypalają wodę na herbatę. To jak?Próbujemy?
Składniki na tortownicę o średnicy 22cm
300 g herbatników
125g masła
100g mlecznej czekolady
300g białej czekolady
600ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
opakowanie wiórek kokosowych
Przygotowanie:
1. Nasmaruj tłuszczem tortownicę i przygotuj spód. Rozpuść masło w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masę wyłóż na dno tortownicy i ugnieć. Wstaw do lodówki.
2. żelatynę wymieszaj z 1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody.
3. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100ml śmietanki. Następnie wymieszaj z napęczniałą już żelatyną. Całość ostudź.
4. Pozostałą część chłodnej śmietanki ubij na sztywno z cukrem pudrem, a następnie wymieszaj z ostudzoną masą czekoladową.
5. Powstałą masę wyłóż na herbatnikowy spód.
6. włóż ciasto do lodówki, przed podaniem udekoruj wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Lubicie ciasta bez pieczenia? Czy może jesteście cukierniczymi mistrzami i nic Wam niestraszne??
0 komentarze