Jabłecznik z budyniem na soku jabłkowym

Cudna ta jesień, prawda? Nie pamiętam tak ciepłego początku listopada! Jutro sobota, a więc może warto upiec coś słodkiego do kawy? Dzisiaj zaproponuję Wam nieco inny jabłecznik. Pyszny, lekki, nietuzinkowy. Co powiecie na jabłecznik z budyniem na soku jabłkowym? Pyszota, zapewniam!

 

 Ten jabłecznik z budyniem na soku jabłkowym robimy już od dawna. Wszyscy zawsze go zachwalają, bo smakuje inaczej niż inne ciasta. Jest delikatne, a pierzynka z wiórków kokosowych przyjemnie przełamuję jabłkowy smak. 

 

Biszkopt:

6 jajek
opakowanie cukry waniliowego
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie wymieszaj łyżką. Masę biszkoptową przełóż do blachy i piecz w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni około 15-20 minut. Ostudź biszkopt i zdejmij z niego cienką, wierzchnią warstwę.
Jabłka:
1 kg twardych jabłek
1 1/2 l wody
1/2 szklanki cukru 
sok wyciśnięty z jednej cytryny
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 
Obierz jabłka, pokrój je na osiem części. Zagotuj 1 1/2 litra wody z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy woda zacznie wrzeć wrzuć do niej jabłka i poczekaj aż znowu woda zacznie się gotować. Odcedź jabłka i ułóż na wystudzony biszkopt. Odlewamy 3/4 litra soku i gotujemy na nim  budynie bez cukru. Wylewamy na jabłka.
Kokosowa pierzynka:
3/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
2 jajka
 Rozpuść masło z cukrem.Dodaj wiórki kokosowe. Przestudź masę i zmiksuj z jajkami. Wyłóż na budyń i zapiecz około 15 minut w 170 stopniach.

I jak Wam się widzi taki nieco inny jabłecznik? Co najchętniej pieczecie do weekendowej kawy??