Leniwe ciasto drożdżowe z kruszonką

Zapach ciasta drożdżowego z kruszonką to jeden z zapachów mojego dzieciństwa. Pamiętam całą ceremonię mojej babci, kiedy przygotowywała mój ulubiony przysmak. Najpierw wyrabianie, później wsypywanie rodzynek, czekanie aż ciasto wyrośnie, zapach kruszonki wydobywający się z piekarnika, a wreszcie pałaszowanie. Dziś to tylko wspomnienia, ale ja nadal uwielbiam ciasto drożdżowe i robię je dosyć często, z tym, że wybieram jego leniwą wersję. Być może przypadnie ona do gustu i Wam.

 

ciasto drożdżowe z kruszonką

 Nie raz powtarzałam tutaj jak nie znoszę zagniatania ciasta. Dlatego też, szukam zawsze łatwiejszych zamienników. Mogłoby się wydawać, że w przypadki ciasta drożdżowego jest to zwyczajnie niemożliwe, a ja Wam dziś udowodnię, że jednak! Oto leniwe ciasto drożdżowe z kruszonką!

 Składniki na dwie keksówki:
Składniki należy sypać/ wlewać do miski w poniższej kolejności:


paczuszka cukru waniliowego
 


50 g rozkruszonych drożdży


pół szklanki cukru
3 jajka


pół szklanki oleju 


pół szklanki ciepłego mleka
 


2,5 szklanki mąki
 


szczypta soli
Tak nasypane/nalane składniki pozostawiamy na 2 godziny najlepiej w ciepłym miejscu, przykrywając ściereczką.
Po dwóch godzinach będziecie mile
zaskoczeni, bowiem wystarczy kilka ruchów drewnianą łyżką i ciasto można
przełożyć do blaszki:) 
Kruszonka
ciut mniej niż połowa kostki masła 
5 łyżek cukru
 


1 1/2 szklanki mąki
Posiekaj masło z cukrem i mąką. Rozetrzyj wszystko tak, aby uzyskać okruchy. Taka kruszonką posypujemy nasze ciasto i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut, ale dla pewności sprawdzajcie ciasto patyczkiem.
Do ciasta możecie dodać co chcecie: owoce, rodzynki, żurawinę, a może jeszcze coś innego. Jestem pewna, że gdy raz spróbujecie ciasta drożdżowego z tego przepisu, nie wypróbujecie już innego!
Smacznego!