Ciasteczka ślimaczki z powidłami

by - czwartek, września 27, 2018

Tak, jak pisałam już w zeszłym tygodniu, gdy na zewnątrz robi się plucha mój apetyt na słodycze wzrasta. Latem w ogóle mnie do nich nie ciągnie, jesienią i zimą nadrabiam. Tym razem mam dla Was nie tylko smaczną, ale również cieszącą oko propozycję. Kruche ciasteczka ślimaczki z powidłami. Co Wy na to?

 

 Nie tylko ja, ale i moje dziewczyny uwielbiają wszelkie ciasteczka. Są poręczne i idealnie nadają się do szkolnego lunchboxa. Ślimaczki z powidłami ogromnie nam zasmakowały i na pewno będą gościć u nas częściej. Dziś dzielimy się z Wami przepisem.

 

Potrzebne składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej

3 żółtka

200g masła

4 łyżki kwaśnej śmietany

pół szklanki cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

około 200g powideł


1. Posiekaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i masło na stolnicy.

2. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Wyrób całość na jednolite ciasto.

3. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę, półtorej.

4. Po schłodzenia, rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o grubości 3mm.

5. Posmaruj rozwałkowane ciasto powidłami, zwiń w rulon i odcinam talarki.

6. Ciasteczka poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

7. Ciasteczka piecz około 15 minut w 170-180 stopniach.




Mam nadzieję, że te ciasteczka przypadną Wam do gustu. Są naprawdę pyszne!

Podobne wpisy

0 komentarze