W lato zdecydowanie częściej stawiam na domowe wypieki. W końcu mamy tyle pysznych owoców sezonowych. Trzeba z nich korzystać póki jest okazja! Dziś pokażę Wam przepis na bardzo proste i smaczne ciasto z owocami, które uda się nawet tym, którzy na co dzień przypalają wodę na herbatę!
Porcja na tradycyjną blaszkę:
trochę więcej niż 2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
szklanka wody gazowanej
szklanka oleju
5 jajek
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kg-0,75kg owoców
1.Wyłóż blachę papierem do pieczenia
2. Ubij jajka z cukrem, aż powstanie puszysta masa.
3. Dodaj do masy wodę gazowaną i olej.
4. Proszek do pieczenia i mąkę delikatnie wmieszaj łyżką, by całość nadal była puszysta.
5. Wlej ciasto do blachy i rozłóż owoce równomiernie.
6. Piecz ciasto około 40 minut w 180 stopniach. Dla pewności sprawdzaj ciasto patyczkiem. Wyjmij je z piekarnika gdy patyczek będzie suchy.
7. Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Uwielbiam to ciasto, ponieważ jest wilgotne i można do niego wykorzystać wszystkie ulubione owoce. Zdecydowanie najlepiej smakuje jednak ze śliwkami. Jakie owoce najchętniej wykorzystujecie w letnich wypiekach?