Śliwki pod kruszonką – deser w kilka minut

Śliwki pod kruszonką, brzmi apetycznie, prawda? Sezon śliwkowy już się rozpoczął. To jedne z moich ukochanych owoców, które mogę jeść, aż do bólu brzucha! Dzisiaj pokażę Wam jak szybko wyczarować z nich pyszny i prosty deser, w sam raz do niedzielnej kawy:)

 

 Uwielbiam konfitury śliwkowe i w ogóle śliwki pod każdą postacią. Gdy przychodzi czas, gdy zassysa Ci żółądek i koniecznie musisz zjeść coś słodkiego ten deser sprawdzi się idealnie. Zrobisz go w kilka minut! 

 

Śliwki pod kruszonką (porcja na 4 osoby)
4 naczynka do sufletów bądź jedno większe naczynie ceramiczne
ok. 12 dużych śliwek
100 g masła (masło najlepiej wyciągnąć z lodówki ok. 20 minut przed wyrabianiem kruszonki)

200 g mąki pszennej (jeśli tak jak ja chcesz dodać nieco płatek owsianych, dodaj proporcjonalnie mniej mąki)

100 g cukru pudru 
1. Śliwki umyj, osusz i wypestkuj
2. Do każdej sufletówki włóż trzy przepołowione śliwki, tak by zakryły dno
3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni
4. Wsyp do miski mąkę, masło i cukier puder i wyrabiaj aż do powstania charakterystycznych grudek
5. Posyp kruszonką śliwki.
6. Zapiekaj około 15-20 minut, aż kruszonka się zarumieni
7. Zajadaj ze smakiem


A Wy macie jakieś sprawdzone pomysły na błyskawiczne desery?? Pochwalcie się