Chleb cukiniowy na słodko

Co najczęściej robicie z cukinii? Zapewne placuszki bądź grillujecie ją? A może tym razem warto zaszaleć? Ja proponuję Wam dziś chleb cukiniowy na słodko, który nada się idealnie do lekko kwaskowego dżemu z porzeczki lub zwyczajnie do zjedzenia “na sucho”!

 

chleb z cukinii


Jeśli lubicie eksperymenty i ciekawe smaki, na pewno ten przepis jest dla Was! Pochodzi on z genialnej książki, którą ostatnimi czasy otrzymałam od wydawnictwa Babaryba, “Slow wege fest”. Książka pełna jest wegetariańskich inspiracji, które uwielbiam, choć wegetarianką nie jestem. Już niedługo pokażę Wam tę publikację na blogu, a póki co korzystajcie z przepisu na chleb cukiniowy na słodko.

 

Co będzie Ci niezbędne?

 400 g mąki orkiszowej (ja użyłam owsianej i też wyszło super)
100 g orzechów włoskich
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
łyżeczka gałki muszkatołowej (ja nie lubię jej smaku, więc zamieniłam na cynamon, który uwielbiam) 
średnia cukinia (300g)
200 g masła
200 g cukru (ja dodałam nieco mniej)
2 jajka 
1. Tradycyjną keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Rozpuść i nieco ostudź masło.
3. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
4. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach i odsącz z nadmiaru płynu.
5. Do roztopionego masła dodaj jajka oraz cukinię. Następnie całość połącz z suchymi składnikami.
6. Masę przelej do przygotowanej wcześniej keksówki
7. Piecz około 50 minut w 180 stopniach.
8. Ciesz się swoim wypiekiem, częstuj innych i sama zajadaj!
Smacznego!
 
 A do czego Wy najczęściej wykorzystujecie cukinię?