Sezon gruszkowy w pełni. Szkoda z tego nie skorzystać. Dzisiaj miałyśmy z Zuzką ochotę na coś słodkiego i zdecydowałyśmy się na lekkie ciasto z gruszkami, któremu charakter nadaje wykorzystane mleczko kokosowe.
Składniki
2 średniej wielkości gruszki
200 g margaryny
200 g brązowego cukru
ekstrakt waniliowy
4 jajka
175 g mąki pszennej
175g mąki kokosowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200ml mleczka kokosowego
cukier puder
1. Przygotuj tortownicę lub małą blaszkę.
2. Obierz gruszki i pokrój je w małe kawałki
3. Utrzyj margarynę, cukier i ekstrakt z wanilii.
4. Dodaj pojedynczo jajka i mieszaj.
5. Dodaj mąkę i proszek do
pieczenia, szybko mieszaj z mleczkiem kokosowym. Dodaj gruszki.
6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 50-60 minut na złotobrązowy kolor,
Ciasto jest wilgotne, puszyste i dzięki mące kokosowej oraz mleczku kokosowemu ma oryginalny smak i aromat.
0 komentarze