Ciasto z gruszkami i mleczkiem kokosowym

Sezon gruszkowy w pełni. Szkoda z tego nie skorzystać. Dzisiaj miałyśmy z Zuzką ochotę na coś słodkiego i zdecydowałyśmy się na lekkie ciasto z gruszkami, któremu charakter nadaje wykorzystane mleczko kokosowe. 

 

 

 

Składniki

2 średniej wielkości gruszki 
 
200 g margaryny 
 
200 g brązowego cukru
 
ekstrakt waniliowy

4 jajka

175 g mąki pszennej
175g mąki kokosowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
200ml mleczka kokosowego

cukier puder

 

 1. Przygotuj tortownicę  lub małą blaszkę.
2. Obierz gruszki i pokrój je w małe kawałki
3. Utrzyj margarynę, cukier i ekstrakt z wanilii.
4.  Dodaj pojedynczo jajka i mieszaj. 
5. Dodaj mąkę i proszek do
pieczenia, szybko mieszaj z mleczkiem kokosowym. Dodaj gruszki. 
6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 50-60 minut na złotobrązowy kolor, 
Ciasto jest wilgotne, puszyste i dzięki mące kokosowej oraz mleczku kokosowemu ma oryginalny smak i aromat.