Najlepsze gofry pod słońcem!

by - czwartek, kwietnia 16, 2020


Dzisiaj na Facebooku dodałam zdjęcie naszych domowych gofrów. Od razu posypały się pytania o sprawdzony przepis. Postanowiłam więc się nim podzielić.

 Często spotykam się z opinią, że nie da się na domowej gofrownicy zrobić takich gofrów jakie jemy w kawiarniach, czy w budkach nad morzem. Nic bardziej mylnego Podstawą jest jednak wybór dobrej gofrownicy. Wiem co mówię, bo jakiś czas temu mieliśmy inną gofrownicę i mimo przetestowania dziesiątek przepisów, wszystkie gofry wychodziły jakieś takie zwiędnięte. A przecież gofr musi być puszysty i chrupiący! Dlatego więc, ugięłam się pod błaganiami dziewczynek i kupiłam nową gofrownicę, z tym, że wybrałam sprzęt z regulacją temperatury (gofrownica marki MPM - ok. 150zł). Ustawiam temperaturę na maksymalną i nasze gofry zawsze są jak z najlepszej nadmorskiej budki. A co!
 Oczywiście dobry przepis jest tak samo ważny, dlatego dzielimy się naszym, bo okazał się strzałem w dziesiątkę!

Składniki na ok. 15 sztuk

4 jajka

1/4 łyżeczka soli

3 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

1 i 3/4 szklanki mleka 

1/2 szklanki oleju

łyżeczka proszku do pieczenia

płaska łyżka majonezu  

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno w osobnej misce. 

Żółtka mieszamy z cukrem, olejem, mlekiem. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i majonez. Na koniec dodajemy naszą pianę z białek i ręcznie delikatnie mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Pieczemy i cieszymy się pysznym smakiem!!





 

Podobne wpisy

0 komentarze