Grzyby marynowane - najlepsza marynata na świecie!

by - środa, października 16, 2019

Jesień w pełni, a jak jesień to i grzyby. W tym roku jest ich prawdziwy wysyp. Dwa tygodnie temu razem z Zuzką i rodzicami uzbieraliśmy dobre sto kilogramów ślicznych, małych, zdrowych podgrzybków.  Były idealne do marynowania! Tak się składa, że moja mama zna przepis na pyszną marynatę, która pasuje do wszystkich grzybów. Nieważne więc, czy uzbierałaś prawdziwki, opieńki czy kurki - ta marynata jest pyszna.

 

Nie wiem jak Wy, ale ja kocham grzybobrania! Od dziecka lubiłam las i zbieranie grzybów. Znam się na nich dosyć dobrze, więc śmiało uczę ich odróżniania również moje córki. Równie mocno co zbierać grzyby, kocham je również jeść! Marynowane grzyby są specjalnością mojej mamy, która robi naprawdę pyszną marynatę. Nie jest ona ani za słodka, ani za kwaśna! Dzisiaj podzielę się z Wami tym przepisem!

 

Składniki na jedną porcję marynaty:

5 szklanek wody

1 szklanka octu

2 łyżki soli

10 łyżek cukru

dodatkowo wg uznania: gorczyca, pieprz ziarnisty, listek laurowy, drobno pokrojona marchewka (ładnie wygląda w słoiczku), małe cebulki.

Obrane grzybki obgotowujemy przez około 0,5 godziny w wodzie.

Składniki marynaty zagotowujemy wraz z przyprawami.  Do gotującej się zalewy wrzucamy odsączone, obgotowane grzybki i gotujemy jeszcze kilka minut. Następnie gorące grzyby z marynatą wlewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy zakrętką w dół. 



A Wy lubicie zbierać grzyby??


Podobne wpisy

0 komentarze