Carpaccio z łososia na rukoli i roszponce

by - środa, czerwca 26, 2019

Na blogu ostatnio pustki... Od razu widać, że nadeszły wakacje. Ja jednak korzystając z tego, że mam więcej czasu niż w czasie roku szkolnego czytam, piszę, tworzę. Wczoraj na instastory pokazywałam Wam nieco naszego warzywnego ogródka, który dzielnie podlewa moja młodsza córka. W tym roku moja mama posadziła różne rodzaje sałat, bo bardzo często wykorzystujemy je w kuchni na różne sposoby. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na genialnie obłędne carpaccio z łososia na rukoli i roszponce!

 Często brakuje nam pomysłów na przystawki, które sprawdzą się w lato. To carpaccio z łososia wśród naszej rodziny i znajomych zrobiło totalną furorę! Spróbujcie go więc i Wy...

 

Składniki (z podanych proporcji przygotowujemy dwa duże talerze tej przystawki) 

 

opakowanie roszponki

opakowanie rukoli

300 g łososia wędzonego

100g startego cheddara (może być pół na pół z mozarellą)

2 pączki natki pietruszki

2 opakowania sosu ziołowo - koperkowego Knorr

5 ząbków czosnku

6 łyżek oliwy z oliwek

6 łyżek wody


Przygotowanie:

Wymieszaj rukolę z roszponką. Rozłóż równomiernie na naczynie, w którym podasz carpaccio.

Łososia pokrój na mniejsze części, ale też tak, by nie był zbyt drobny. Rozłóż na sałatach.

Przygotuj sos z wody, oliwy, przeciśniętego czosnku i sosu Knorra.

Połową sosu polej łososia. Drugą połowę pozostaw.

Posiekaj drobno natkę pietruszki.

Starty ser rozsyp i polej ponownie wszystko pozostałą częścią sosu. 

Na wierzch rozrzuć duuużo natki pietruszki. Smacznego!

 

Podobne wpisy

0 komentarze