Naleśniki budyniowe polecają się na śniadanie

by - wtorek, marca 12, 2019

Śniadanie? Nie ma to jak naleśniki! Zapewniam Was, że jeśli choć raz spróbujecie zrobić naleśniki budyniowe, nigdy nie wrócicie do tych zwykłych! Są puszyste, przyjemnie waniliowe, idealne!

budyniowe naleśniki

 Ze względu na to, że w tygodniu poranki bywają u nas w domu szalone, naleśniki to weekendowe śniadanie. Wtedy mamy czas, by wspólnie usiąść przy stole, wypić ciepłą kawę i pogadać. Te naleśniki budyniowe to nasze ostatnie odkrycie! Poznajcie je i Wy!

 

Składniki (porcja na około 7 naleśników):

jajko

łyżka cukru

łyżka oleju do ciasta

200 ml mleka

szczypta soli

opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

2-3 czubate łyżki mąki (w zależności od gęstości ciasta)


Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem i solą.

Dodajemy mleko, olej, budyń oraz mąkę. Całość delikatnie mieszamy.

Patelnię rozgrzewamy i wlewamy na nią odrobinę oleju.

Wlewamy ciasto naleśnikowe na patelnie i równomiernie rozlewamy. Smażymy, aż naleśniki apetycznie się zarumienią.

Smacznego!

 

Macie sprawdzone przepisy na naleśniki? A może robicie je "na oko"? Z jakimi dodatkami najchętniej je jecie??

 

 

Podobne wpisy

0 komentarze