Malinowa chmurka na herbatnikowym spodzie

by - poniedziałek, lipca 02, 2018

Sezon malinowy w pełni. Dlatego też skusiłam się i zrobiłam modne ostatnio w sieci ciasto o cudownej nazwie Malinowa chmurka. Jest tu wszystko co lubię: kruchy spód, owoce, bita śmietana i beza! 

 

Po truskawkach, w naszym domu codziennie zaczęły gościć maliny, zjadamy ich naprawdę dużo. Dotąd rzadko robiłam jednak ciasta z tymi owocami. Jednak któregoś dnia przeglądając różne stronki, wpadła mi w oko Malinowa Chmurka, od razu wiedziałam, że będzie pysznie! Najlepsze jest to, że to ciasto na każdą porę roku, bo można użyć także mrożonych malin.

 

W oryginalnym przepisie spodem jest kruche ciasto. Ja jednak z braku czasu i dlatego, że nie znoszę ugniatać ciasta, postawiłam na kruchy herbatnikowy spód bez pieczenia!

 

Propocje na tortownicę lub małą prostokątną blaszkę:

 

Spód:

200 g herbatników (ja użyłam czekoladowych)
100 g masła

Herbatniki kruszymy na bardzo drobne kawałeczki. Masło roztapiamy i ciepłe wlewamy do herbatników, mieszamy do powstania jednolitej, mokrej masy. Masę tą wykładamy do naszej blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ugniatamy masę łyżką, by po zastygnięciu łatwo dała się kroić.


malinowa galaretka:

3 malinowe galaretki
500g malin
3,5 szklanki wody 


Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzątku. Zostawiamy do ostygnięcia. Do chłodnej galaretki wsypujemy owoce. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na nasz herbatnikowy spód.


Bita śmietana:

500 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
cukier puder (według uznania)

 Schłodzoną śmietanę oraz serek miksujemy do uzyskania gęstej masy. Dodajemy cukier puder i tak ubitą masę wykładamy na zastygniętą galaretkę.


Beza

3 białka
100 g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do niej cukier oraz mąkę. Pianę wykładamy na papier do pieczenia. Najlepiej wcześniej odrysować sobie na nim kształt blaszki i w jego obrębie nałożyć pianę. Bezę piec w 140 stopniach przez około godzinę.

Ostudzoną bezę wykładamy na wierzch naszego ciasta!


 A Wy lubicie ciasta z malinami? Podoba Wam się przepis na Malinową Chmurkę? Ja muszę Wam przyznać, że chyba w najbliższy weekend też się na nią skuszę :)

Podobne wpisy

0 komentarze