Śledzie z grzybkami marynowanymi i śledzie w oleju z cebulką

by - środa, sierpnia 05, 2020



Choć sama śledzi nie lubię, to reszta domowników je wręcz uwielbia. Moja mama jest mistrzynią w ich przygotowywaniu, dlatego postanowiłam zapytać ją o najlepsze przepisy i podzielić się nimi z Wami! Dzisiaj na tapecie mamy śledzie na dwa sposoby: z grzybkami marynowanymi oraz chyba najbardziej tradycyjne, czyli w oleju z drobno posiekaną cebulką!


Choć jestem fanką ryb, to śledzie nigdy nie podbiły mojego serca. Podobno śledzie albo się kocha albo nienawidzi. Mój mąż potrafi zjeść ich niesamowite ilości, tata uwielbia smażone, ja omijam te ryby szerokim łukiem. Moja mama oprócz tego, że podobno robi wyśmienite śledzie i kombinuje z dodatkami, to na dodatek jest mistrzynią w estetyce ich podania. Zobaczcie tylko na te urocze, retro słoiki!

Śledzie z grzybkami marynowanymi i przecierem pomidorowym



Składniki:

500 g filetów śledziowych (Matias)

ok 350 g przecieru pomidorowego (u nas domowy)

400 g grzybków marynowanych (przepis na najlepsze grzybki znajdziecie TUTAJ

1 duża cebula

łyżka masła lub olej do smażenia

pieprz do smaku

Śledzie moczymy w wodzie. Długość moczenia zależy od tego jak bardzo słoną przekąskę chcemy uzyskać. My moczymy je około 2 godzin. Następnie osuszamy filety na ręczniczkach kuchennych, kroimy każdy płat na zgrabne, mniejsze części i układamy w naczyniu. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle lub oleju do zarumienienia. Następnie na patelnię wrzucamy posiekane niezbyt drobno grzyby oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku pieprzem. Wykładamy sos na nasze śledzie.



Tradycyjne śledzie w oleju


Składniki:

6-8 filetów śledziowych (Matias)

szklanka oleju rzepakowego

szklanka mleka

szklanka wody

kilka ziaren ziela angielskiego i kilka listków laurowych

2 cebule

pół łyżki ulubionych suszonych ziół

pieprz do smaku

odrobina cukru

marchewka do ozdoby


Filety moczymy w mleku wymieszanym z wodą przez około 2-3h. Tak, jak w przypadku poprzedniego przepisu osuszamy filety, i kroimy je w mniejsze zgrabne kawałeczki. Cebulę siekamy w drobniutką kostkę, sparzamy wrzątkiem i studzimy. W tym czasie obieramy marchewkę i kroimy w cienkie plasterki. Do sparzonej i wystudzonej cebuli dodajemy wszystkie przyprawy. W słoiku układamy naprzemiennie śledzie, cebulkę, odrobinkę marchewki i każdą taką warstwę polewamy olejem. Przygotowane śledzie zakręcamy w słoiku i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują po 2-3 dniach od przygotowania.



Lubicie śledzie? Macie jakieś sprawdzone pomysły na przygotowanie tych ryb?


Podobne wpisy

0 komentarze