Sałatka z makaronem w kształcie ryżu i pieczarkami!
Gdy pokazałam przygotowanie tej sałatki na Instagramie, posypały się dziesiątki pytań o przepis na nią. To zupełnie nowy smak i świetna alternatywna dla sałatek z mięsnymi dodatkami. Zrobicie ją raz, a na stałe zagości w Waszym menu! Gwarantuję...
Choć uwielbiam tradycyjną sałatkę warzywną (jarzynową), to równie często próbuję czegoś nowego. Tą sałatkę po raz pierwszy jadłam u mojej mamy i od tej pory robię ją niezmiernie często, tym bardziej, że zdobywa nowych fanów wśród moich gości! Jest nie tylko pyszna, ale i prosta w przygotowaniu...
Co będzie Ci potrzebne?
100 g makaronu orzo (makaron w kształcie ryżu)
300 g pieczarek
duuuży pęczek szczypiorku lub dwa małe
100 g prażonego solonego słonecznika
łyżeczka musztardy
odrobina masła
majonez (według uznania)
sól, pieprz
ziarna dyni i słonecznika do posypania sałatki
Przygotowanie:
1. Makaron orzo ugotuj al dente i odcedź na sitku.
2. Pieczarki umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Następnie przesmaż je na odrobinie masła. Ostudź.
3. Wymieszaj makaron z pieczarkami, dodaj drobno posiekany szczypiorek i ziarna słonecznika.
4. Dopraw do smaku, wymieszaj z musztardą i majonezem.
Smakuj i ślij ten dziecinnie prosty przepis w świat!
0 komentarze