Najlepsze czekoladowe muffiny

by - sobota, lutego 29, 2020



Często przeglądając kulinarne fora i grupy na Facebooku, spotykam się z pytaniem o idealne, puszyste a zarazem wilgotne muffiny. Jakiś czas temu, zupełnie przez przypadek poznałam niezawodny sposób na najlepsze, mocno czekoladowe muffiny! Dziś zdradzam go Wam, śmiało rozsyłajcie w świat!

 

Muffinki sprawdzają się zawsze! Są poręczne i pyszne. Idealnie nadają się jako dodatek do lunchboxa do pracy lub szkoły, czy na domową imprezkę! W babeczkach lubię to, że można je dowolnie modyfikować dodając ulubione dodatki! Dzisiaj łapcie przepis na idealnie wilgotne i puszyste muffinki czekoladowe, na punkcie, których z pewnością oszalejecie, tak jak i my!


Podana porcja wystarcza na około 15-16 muffinek
5 jajek

szklanka cukru

szklanka oleju

5 łyżek kakao

1,5 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki wrzątku

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

papilotki

blaszka do muffinek

cukier puder


Przygotowanie

1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
2. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy

3. Do masy jajecznej dodajemy olej oraz wrzątek. Miksujemy na wolnych obrotach

4. Następnie powoli wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką.

5. Papilotki układamy na blaszce do muffinek, nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni.

6. Nakładamy masę do papilotek, tak by zakryły się w 3/4

7. Muffinki pieczemy około 20 minut.

8. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!




 

Podobne wpisy

0 komentarze