Małgorzata Kur - 'Zjeść głowę cukru' - ilustrowana historia kuchni

by - piątek, stycznia 24, 2020

pożeram strony

Jedzenie to zdecydowanie jedna z największych codziennych przyjemności! Tak, jak wszystko, co nas otacza, tak również jedzenie ma swoją  niesamowitą historię. Uwierzcie mi, że warto ją poznać, bo zaskakuje, intryguje i ciekawi! Najnowsza książka wydawnictwa Kocur Bury, "Zjeść głowę cukru" odsłania przez czytelnikami początki kulinarnej przygody ludzkości!

 

Nie ma ludzkości bez pożywienia, to jasne! Dlatego też naszą książkową przygodę z kulinariami zaczynami w czasach prehistorii, kiedy to podstawowym pożywieniem człowieka było mięso. Im dalej w las, tym ciekawiej. Małgorzata Kur, autorka tej niezwykłej książki zalewa nas niesamowitymi ciekawostkami na temat mniej i bardziej znanych smakołyków. Wiecie na przykład, że być może pierwszy ser powstał w naszym kraju?! W okolicach Brześcia Kujawskiego znaleziono bowiem naczynia wykorzystywane do produkcji sera sprzed 7500 lat! 


Ciekawostka za ciekawostką, jak ja to uwielbiam! Moja Zuza zresztą także. Bardzo zdziwił i dał nam mocno do myślenia fakt, że w XVI w. na jednego człowieka przypadała łyżeczka cukru rocznie!, dziś zaś statystyczny Polak zjada 44,5 kg cukru w ciągu tego samego czasu! 

Małgorzata Kur ujęła tematykę historii jedzenia bardzo szeroko i jest to ogromną wartością tej książki. Mamy tutaj bowiem przegląd produktów z różnych stron świata, mamy rozdział o obróbce pożywienia, przyprawach, czy o najdziwniejszych potrawach, jakie jada człowiek! Spodobał nam się również rozdział na temat najdroższych produktów i potraw na świecie. Dowiedziałyśmy się z niego, że najdroższą pizzę na globie można zjeść na amerykańskim Manhatannie. Trzeba zapłacić za nią około 8000 zł, a to dlatego, że ma na sobie płatki 24-karatowego złota, kawior oraz trufle! Prawdziwe szaleństwo.  
 
Każda strona tej książki budzi prawdziwe emocje i szczery zachwyt! Jest tak bardzo przemyślana, ciekawa, napisana przystępnym dla dzieci językiem - prawdziwy majstersztyk. Autorka stworzyła spójną i piękne ilustrowaną i wydaną publikację, która będzie ozdobą każdej biblioteczki i kopalnią wiedzy na temat jedzenia! Aż ślinka cieknie...



 

Podobne wpisy

0 komentarze