W tym roku cukinia w naszym ogrodzie rozszalała się na dobre! Rośnie jak zwariowana i nie nadążamy z przetwarzaniem jej. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam to warzywo (bo to chyba warzywo?), a placuszki z cukinii, ziemniaków i marchewki wręcz kocham! Jeśli nie znacie jeszcze tego przepisu, łapcie i próbujcie!
Cukinia nazywana również kabaczkiem to niezwykle wszechstronne pod względem kulinarnym warzywo! Można zrobić z niego pyszne ciasto, ketchup, leczo, a również smakowite i chrupiące placuszki. Jedzmy cukinię na zdrowie, bo ma wiele witamin i mikroelementów, jest niskokaloryczna i posiada niski indeks glikemiczny!
Składniki:
średnia cukinia lub dwie małe
ok 1 kg ziemniaków
3 marchewki
duża cebula
2 jajka
łyżka majonezu
4 łyżki mąki pszennej
ulubione przyprawy (u mnie carry, pieprz i sól)
Przygotowanie:
1. Marchewkę i ziemniaki i cebulę obieramy, cukinię dokładnie myjemy.
2. Wszystkie warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę drobno siekamy.
3. Startą cukinię warto pozostawić na 10 minut, po czym odsączyć wodę. Mieszamy wszystkie starte warzywa, dodajemy do nich cebulkę, jajka, majonez, mąkę i przyprawy, po czym dokładnie wymieszać całość.
4. Rozgrzać olej na patelni i nakładać małe porcje, by uzyskać małe, zgrabne placuszki. Piec do zarumienienia.
5. Po zdjęciu placuszków z patelni warto odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniczku papierowym.
Placuszki z cukinii, ziemniaków i marchewki wybornie smakują z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki!