Warstwowa sałatka z jajkiem, brokułem i pieczarkami
Lubicie sałatki? Ja najczęściej robię je na weekendy, fajnie nadają się na śniadanie jak i do kolacji. Znudziła mi się jednak tradycyjna sałatka warzywa oraz ta z kurczakiem, więc podrzucam Wam dziś sprawdzony przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu sałatkę warstwową z jajkiem, pieczarkami i brokułem!
Jak weekend, to musi być i sałatka. Uwielbiam sałatki, bo są proste do przyrządzenia i można wykorzystać w nich to, co zalega nam w lodówce. Pomysł na dzisiejszą sałatkę zaczerpnęłam z bloga Okiem i dłońmi, ale nieco go podkręciłam i podrasowałam. Polecamy, wyszło pysznie....
Co będzie Ci potrzebne?
1 duży brokuł
500 g pieczarek
mała cebula
2 ząbki czosnku
4 ugotowane jajka
mała puszka kukurydzy
150 g szynki konserwowej
keczup, majonez, sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Brokuła ugotuj, ale postaraj się, by zbytnio go nie rozgotować. Powinien być nieco twardy. Daj mu ostygnąć, a następnie pokrój w miarę drobno.
2. Ugotowane jajka również pokrój w kostkę
3. Cebulę i czosnek podsmaż na odrobinie oleju aż do zeszklenia. Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż do momentu, kiedy odparują wodę. Dopraw całość solą i pieprzem.
4. Szynkę pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz.
5. Naszykuj miseczkę, w której stworzysz swoją sałatkę. Rozkładaj warstwami w kolejności:
brokuł
majonez
szynka
pieczarki
keczup
kukurydza
jajka
majonez
pieczarki brokuł
Zajadaj i polecaj znajomym <3
Jakie są Wasze ulubione sałatki?
0 komentarze