Klasyka najlepsza – muffinki waniliowe

Ta majówka nie rozpieszcza pogodą. Mimo wszystko spędzamy ją bardzo aktywnie i ciekawie! Choć mieliśmy nadzieję na jakiegoś grilla, to temperatura do tego nie zachęca. Skończyło się więc na dobrej kawie i przepysznych waniliowych muffinkach! Spróbujcie koniecznie <3

 Wszelkie muffinki znikają w naszym domu tempem ekspresowym! Te waniliowe ostatnio cieszą się największym powodzeniem. Z podanej porcji powinniście otrzymać około 15 babeczek <3

 

Składniki:

180 g jogurtu naturalnego
szklanka cukru
miąższ z jednej laski wanilii
200 g mąki
3 jajka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 1/2 kostki masła
Przygotowanie:
1. Rozpuść masło i zostaw do ostudzenia.
2. W misce połącz wszystkie suche składniki.
3. Gdy masło się wystudzi dodaj je do suchych składników, a następnie wlej jogurt i jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i naszykuj na blaszce papilotki do muffinek. 
5. Przelej gotową masę do papilotek i piecz około 20 minut (do zarumienienia)
Smacznego!

 
 Inne pomysły na muffinki: