Szarlotka na kruchym cieście

by - wtorek, marca 26, 2019

Jak tam zaczął się u Was tydzień? U mnie sporo pracy, ale żeby sobie ją osłodzić upiekłam naszą ulubioną szarlotkę na kruchym cieście. Zawsze używam do niej kwaśnych jabłek, aby równoważyły słodkość bezy. Mmmm, pycha!

 Mimo tego, że dziś Dzień Szpinaku, u mnie królują jabłka. Szarlotka na kruchym spodzie to jedno z moich ukochanych ciast. Moja starsza córka potrafi zjeść jej niewyobrażalne ilości!

 

Kruche ciasto:

 5 żółtek

400g mąki pszennej

3  łyżki cukru pudru

łyżeczka proszku do pieczenia

280 g masła


Przygotowanie:

1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

2. Do dużej miski wsypujemy suche składniki. Dokładnie je mieszamy i siekamy z zimnym masłem. 

3. Dodajemy żółtka i energicznie i w miarę szybko zagniatamy kruche ciasto.

4. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny.

5. Z kuli odkroić 2/3 ciasta, rozwałkować i wyłożyć spód formy. Pozostałą część ciasta schować z powrotem do lodówki.

6. Spód warto podpiec około 10 minut w 170 stopniach. 


Jabłka:

kilogram kwaśnych jabłek (najlepiej szara reneta)

cynamon do smaku

łyżka masła

1. Umyte jabłka pokroić na ćwiartki i zetrzeć na grubej tarce. Przesmażyć na maśle z odrobiną cynamonu. Odlać nadmiar soku. Rozłożyć równomierne na podpieczonym cieście.


Beza:

5 żółtek

120 g cukru

łyżka budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej

1. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i mąkę.

2. Pianę wykładamy na jabłka. Na nią ścieramy resztę kruchego ciasta z lodówki.

3. Całość pieczemy 40 minut w 180 stopniach :)


 








Podobne wpisy

0 komentarze