
Co powiecie na krem z pieczonych pomidorków koktajlowych? Sezon pomidorowy w pełni. To idealny czas na produkcję domowej roboty przecieru pomidorowego lub sosów, które świetnie się sprawdzą zimową porą. U nas jednak w tym roku w szczególności obrodziły pomidorki koktajlowe, których mamy prawdziwe zatrzęsienie.
Moja mama ma rękę do warzyw, nie ma co! W tym roku
nasze krzaczki z pomidorami koktajlowymi aż uginają się od małych, czerwonych
kuleczek. Ile można jednak jeść surówki? Pomyślałam sobie więc, że spróbuję wykorzystać
pomidorki koktajlowe do zupy-kremu. Okazało się, że nadają się do tego
świetnie! Jeśli lubicie gęste zupy-kremy, to zdecydowanie ten przepis jest dla
Was!
nasze krzaczki z pomidorami koktajlowymi aż uginają się od małych, czerwonych
kuleczek. Ile można jednak jeść surówki? Pomyślałam sobie więc, że spróbuję wykorzystać
pomidorki koktajlowe do zupy-kremu. Okazało się, że nadają się do tego
świetnie! Jeśli lubicie gęste zupy-kremy, to zdecydowanie ten przepis jest dla
Was!
Przepis na 4-6 porcji
600 – 700g pomidorków koktajlowych
2-3 duże, zwykłe pomidory
Pół papryki czerwonej(ja wzięłam jedną i jednak ciut za bardzo
była wyczuwalna w zupie)
Główka czosnku (jeśli wolisz, by Twoja zupa była mniej
czosnkowa, dodaj pół główki)
Kilka listków świeżej bazylii
Kilka listków świeżej pietruszki
Oliwa z oliwek
Pieprz, sól, bulion z warzyw lub rosół (opcjonalnie)
Grzanki lub groszek ptysiowy
Przygotowanie:
1.Pomidory i paprykę umyj dokładnie. Z
papryki wybierz gniazdo nasienne. Obierz czosnek, główkę przepkrój na pół w
poprzek.
2.Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do
teflonowej blaszki włóż warzywa, czosnek. Całość polej oliwą z oliwek i dopraw solą
i pieprzem. Piecz warzywa około 40 minut, zaglądaj do nich co jakiś czas i
sprawdzaj ich stan, żeby małe pomidorki zanadto się nie spiekły…
3. Przygotuj wysoki garnek oraz
blender. Upieczone warzywa przesyp do garnka, dodaj tam również bazylię oraz
pietruszkę, zblenduj dokładnie.
4. Zapewne Twoja zupa będzie bardzo
gęsta. Dlatego też idealnie do rozcieńczenia jej nada się rosół z poprzedniego dnia,
lub bulion warzywny bądź mięsny (jeśli musisz poratuj się tym w kostce). Samemu
musisz określić jaka gęstość zupy Ci odpowiada.
5. Dopraw do smaku i podawaj z grzankami
lub groszkiem ptysiowym. Jeśli lubisz, możesz dodać na wierzch łyżkę śmietany.
Lubicie zupy-kremy?? Macie swój ulubiony przepis? A może podpowiecie co jeszcze można wyczarować z pomidorków koktajlowych?
była wyczuwalna w zupie)
czosnkowa, dodaj pół główki)
papryki wybierz gniazdo nasienne. Obierz czosnek, główkę przepkrój na pół w
poprzek.
teflonowej blaszki włóż warzywa, czosnek. Całość polej oliwą z oliwek i dopraw solą
i pieprzem. Piecz warzywa około 40 minut, zaglądaj do nich co jakiś czas i
sprawdzaj ich stan, żeby małe pomidorki zanadto się nie spiekły…
blender. Upieczone warzywa przesyp do garnka, dodaj tam również bazylię oraz
pietruszkę, zblenduj dokładnie.
gęsta. Dlatego też idealnie do rozcieńczenia jej nada się rosół z poprzedniego dnia,
lub bulion warzywny bądź mięsny (jeśli musisz poratuj się tym w kostce). Samemu
musisz określić jaka gęstość zupy Ci odpowiada.
lub groszkiem ptysiowym. Jeśli lubisz, możesz dodać na wierzch łyżkę śmietany.