Krem z pieczonych pomidorków koktajlowych

by - sobota, sierpnia 18, 2018

Co powiecie na krem z pieczonych pomidorków koktajlowych? Sezon pomidorowy w pełni. To idealny czas na produkcję domowej roboty przecieru pomidorowego lub sosów, które świetnie się sprawdzą zimową porą. U nas jednak w tym roku w szczególności obrodziły pomidorki koktajlowe, których mamy prawdziwe zatrzęsienie.


Moja mama ma rękę do warzyw, nie ma co! W tym roku nasze krzaczki z pomidorami koktajlowymi aż uginają się od małych, czerwonych kuleczek. Ile można jednak jeść surówki? Pomyślałam sobie więc, że spróbuję wykorzystać pomidorki koktajlowe do zupy-kremu. Okazało się, że nadają się do tego świetnie! Jeśli lubicie gęste zupy-kremy, to zdecydowanie ten przepis jest dla Was!


Przepis na 4-6 porcji


600 - 700g pomidorków koktajlowych

2-3 duże, zwykłe pomidory

Pół papryki czerwonej(ja wzięłam jedną i jednak ciut za bardzo była wyczuwalna w zupie)

Główka czosnku (jeśli wolisz, by Twoja zupa była mniej czosnkowa, dodaj pół główki)

Kilka listków świeżej bazylii

Kilka listków świeżej pietruszki

Oliwa z oliwek

Pieprz, sól, bulion z warzyw  lub rosół (opcjonalnie)
Grzanki lub groszek ptysiowy


Przygotowanie:

1.Pomidory i paprykę umyj dokładnie. Z papryki wybierz gniazdo nasienne. Obierz czosnek, główkę przepkrój na pół w poprzek.

2.Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do teflonowej blaszki włóż warzywa, czosnek. Całość polej oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Piecz warzywa około 40 minut, zaglądaj do nich co jakiś czas i sprawdzaj ich stan, żeby małe pomidorki zanadto się nie spiekły…

3. Przygotuj wysoki garnek oraz blender. Upieczone warzywa przesyp do garnka, dodaj tam również bazylię oraz pietruszkę, zblenduj dokładnie. 

4. Zapewne Twoja zupa będzie bardzo gęsta. Dlatego też idealnie do rozcieńczenia jej nada się rosół z poprzedniego dnia, lub bulion warzywny bądź mięsny (jeśli musisz poratuj się tym w kostce). Samemu musisz określić jaka gęstość zupy Ci odpowiada.

5. Dopraw do smaku i podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli lubisz, możesz dodać na wierzch łyżkę śmietany.





Lubicie zupy-kremy?? Macie swój ulubiony przepis?  A może podpowiecie co jeszcze można wyczarować z pomidorków koktajlowych?

Podobne wpisy

0 komentarze