Kaszotto z grzybami i kurczakiem

by - środa, sierpnia 29, 2018

Zbliża się jesień. Czuć już ją wyraźnie w powietrzu każdego ranka. Jak jesień, to również i grzyby. Ja póki co, korzystam z tych zamrożonych w zeszłym sezonie, ale nie mogę się już doczekać, aż wykorzystam w kuchni te świeże, pachnące lasem. Dzisiaj pokażę Wam pyszny i prosty sposób na sycący obiad, czyli kaszotto z grzybami i kurczakiem.

 


Nie ma to jak jednogarnkowe obiady. Mało zmywania, mnóstwo smaku! Czy może być lepiej? Mam nadzieję, że przepis na moje kaszotto z grzybami przypadnie Wam do gustu...

Składniki na 4-5 porcji:

200g kaszy pęczak

250g mrożonych lub świeżych grzybów pokrojonych w kostkę (u mnie podgrzybki)

kilkanaście suszonych grzybów

400g piersi z kurczaka

ząbek czosnku

olej

mniej niż litr bulionu warzywnego

przyprawy (sól, pieprz, papryka)

pietruszka 




 1. Rozmroź grzyby. Kurczaka pokrój w grubą kostkę i przesmaż z posiekanym czosnkiem i przyprawami.

2. Do kurczaka dodaj grzyby i duś kilkanaście minut na małym ogniu. Suszone grzyby zmiel na proszek, posłużą do zagęszczenia kaszotto i nadadzą jeszcze bardziej grzybowy aromat.

3. Kaszę dodać na patelnię, do grzybów i kurczaka. Powoli wlewać małe ilości bulionu
i na średnim ogniu gotuj, mieszając aż wyparuje. Dolewamy kolejne porcje bulionu, aż kasza ugotuje się.


4. Dodajemy sproszkowane suszone grzyby, pietruszkę i doprawiamy całość do smaku.

Smacznego!


Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam grzyby w różnych daniach. To kaszotto z grzybami i kurczakiem jest nie tylko pyszne, ale i sycące. 

 

Jak Wy wykorzystujecie grzyby w kuchni?? 

Macie sprawdzone dania z ich udziałem? Jakie grzyby najbardziej lubicie?

Podobne wpisy

0 komentarze