Torcik jabłkowy z bitą śmietaną
Nadszedł wyczekany weekend. Do tego pogoda nas rozpieszcza, do pełni szczęścia brakuje jedynie czegoś słodkiego! I oto przychodzę na ratunek z pomysłem na lekki i pyszny torcik jabłkowy z bitą śmietaną!
Zarówno ja, jak i Zuzka uwielbiamy ciasta z jabłkami. Gdy nudzi się nam zwyczajna szarlotka, robimy różne jej wariacje z czego tym razem wyniknął pyszny torcik jabłkowy z bitą śmietaną. W sam raz do weekendowej kawki...
Przepis na tradycyjną tortownicę (26cm)
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 170 stopni
2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Do masy dodaj ubite na sztywną pianę białka. Następnie bardzo powoli dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Koniecznie użyj do tego drewnianej łyżki.
3. Przelej masę biszkoptową do tortownicy i piecz około 25 minut.
Masa jabłkowa
1,5 kg kruchych jabłek
50-80 g cukru (można użyć mniej, to zależy od gustów i smaku jabłek)
galaretka cytrynowa
1. Pokrojone w ćwiartki jabłka przesmaż z cukrem, aż się rozpadną na drobne kawałki. Jeśli lubisz, dodaj odrobinę cynamonu.
2. Zagotuj wodę i rozpuść galaretkę w niepełnej szklance wrzątku. Zostaw do ostudzenia.
3. Ostudzone jabłka połącz z zimną, ale nie stężałą galaretką. Masę wyłóż na wystudzony biszkopt. Pamiętaj, by biszkopt nadal był w tortownicy, inaczej masa wyleje się za jego brzegi.
Masa śmietanowa:
400 ml śmietany 36
kilka łyżek cukry pudru
w razie potrzeby śmietan-fix
1. Schłodzone kremówki ubijaj na wysokich obrotach razem z cukrem pudrem do momentu, aż masa stanie się dosyć sztywna.
2. Czasem zdarza się, że mimo wszystko pechowe śmietany średnio chcą się ubić, wtedy posiłkuj się śmtan-fixem.
3. Gotową masę wyłóż na jabłka i wstaw ciasto na godzinę do lodówki.
Teraz przed Tobą i Twoją rodzinką, najprzyjemniejsza część programu! Jedzenie! Smacznego :)
0 komentarze