Słodkie pieczarki – fikuśne ciasteczka w kształcie grzybków

Od dawna miałam ochotę wypróbować ten przepis. Do tej pory miałam okazję jedynie próbować tych słodkich i śmiesznych ciasteczek u mojej cioci, której wychodzą one wręcz genialnie! Teraz przyszła kolej na mnie i nie chwaląc się, chyba mi wyszły. Mam nadzieję, że te słodkie pieczarki spodobają się i Wam!

słodkie pieczarki

 Czyż nie są urocze??  Na dodatek kruche, pyszne i łatwe w przygotowaniu. Słodkie pieczarki na pewno zrobią wrażenie na Waszych pociechach i założę się, że znikną z talerza w mgnieniu oka!

 

Składniki na około 20-30 ciasteczek w zależności od wielkości:
– 150 g masła (warto wyjąć wcześniej z lodówki)
4 łyżki cukru pudru
2 szklanki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
jedno jajko
3 łyżki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka soku z cytryny
Dodatkowo: sucha, plastikowa butelka oraz kakao
1. Masło ucieramy na gładką masę wraz z cukrem pudrem.

2. Dodajemy do masy jajko i ucieramy dalej.

3. Do masy maślanej dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, sodę i sok z cytryny. Zagniatamy ciasto

3. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Szyjkę plastikowej butelki należy zanurzyć w sypkim kakao i wcisnąć delikatnie w nasze ciasteczka. Powstają wtedy kapelusze i trzonki pieczarek.

5. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 170-180 stopniach.

6. Jeśli ciasteczka nie zostaną zjedzone od razu (w co wątpię, bo są pyszne), trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku



Ciasteczka – pieczarki są niezwykle kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Świetnie nadają się do popołudniowej herbatki. Mam nadzieję, że zasmakują i Wam!