
Moja Michalina to prawdziwy potworek. Ta mała, uparta osóbka w ogóle nie chce jeść warzyw. Dla jej zdrowia muszę je czasem umiejętnie przemycać, a że kocha muffinki, wzięłam się na sposób i wcieram różne cuda do ciasta babeczkowego właśnie. Dzisiaj nasz przepis na marchewkowe muffinki, które świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole.
Gdy marchewkowe muffinki wjeżdżają na nasz stół, znikają w mgnieniu oka. Szczególnie dziewczynki prześcigają się w ilości zjedzonych babeczek! Ciekawe, czy Wam zasmakują <3
Składniki na około 16-18 muffinek:
1,5 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
1,5 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
1,5 szklanki mąki
4 jajka
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sodki
łyżeczka cynamonu
cukier waniliowy
1. Na początku utrzyj mikserem jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym.
2. Do ubitej masy dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia.
3. Na sam koniec startą marchewkę i cynamon.Jeśli lubicie możecie dodać również np. orzechy włoskie.
4.Masę nakładamy do papilotek i pieczemy około 20 minut w 170-180 stopniach.
5. Teraz musimy tylko uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż nasze muffinki nieco ostygną, potem już sama przyjemność jedzenia!
A jakie muffinki cieszą się szczególnym powodzeniem u Was w domu??