Ciasto Tulipan - pyszne i proste

by - niedziela, lutego 19, 2017

Ciasto Tulipan to jedno z moich ulubionych wypieków. Ładnie wygląda i świetnie smakuje.




 Ciasto:
- 9 jajek
- 1,5 szkl. cukru
- szklanka oleju
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy

 Białka ubijamy na pianę. Dodajemy do nich cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Dalej ubijamy jeszcze kilka minut, po czy dodajemy resztę składników. Teraz ciasto mieszamy już ręcznie, aż do połączenia się wszystkich składników.  Ciasto rozlewamy do miseczek, dzieląc na 4 równe (w miarę możliwości części). 
- do pierwszej porcji dodajemy 2 łyżki mąki, do kolejnej łyżkę kakao, do trzeciej - 3 łyżki maku, do ostatniej opakowanie czerwonego kisielu.

Kolejne części ciasta wylewamy na środek wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy około 30-40 minut w 170 stopniach. Po przestudzeniu przekrajamy ciasto poziomo na dwie części.


Masa:
-  opakowanie  zielonej galaretki
- 0,5 l śmietany 36%

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, studzimy. 
Śmietanę ubijamy mikserem, powoli dodajemy przestudzona, płynną galaretkę. 3/4 uzyskanej masy przeznaczone jest "na środek" ciasta. Pozostała część służy do rozsamarowania cienkiej warstwy na wierzchu. Na koniec posypujemy wszystko startą czekoladą.


Smacznego kochani!

Podobne wpisy

0 komentarze