Najlepsze czekoladowe muffiny
Często przeglądając kulinarne fora i grupy na Facebooku, spotykam się z pytaniem o idealne, puszyste a zarazem wilgotne muffiny. Jakiś czas temu, zupełnie przez przypadek poznałam niezawodny sposób na najlepsze, mocno czekoladowe muffiny! Dziś zdradzam go Wam, śmiało rozsyłajcie w świat!
Muffinki sprawdzają się zawsze! Są poręczne i pyszne. Idealnie nadają się jako dodatek do lunchboxa do pracy lub szkoły, czy na domową imprezkę! W babeczkach lubię to, że można je dowolnie modyfikować dodając ulubione dodatki! Dzisiaj łapcie przepis na idealnie wilgotne i puszyste muffinki czekoladowe, na punkcie, których z pewnością oszalejecie, tak jak i my!
Podana porcja wystarcza na około 15-16 muffinek
5 jajek
szklanka cukru
szklanka oleju
5 łyżek kakao
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wrzątku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
papilotki
blaszka do muffinek
cukier puder
Przygotowanie
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
2. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy
3. Do masy jajecznej dodajemy olej oraz wrzątek. Miksujemy na wolnych
obrotach
4. Następnie powoli wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką.
5. Papilotki układamy na blaszce do muffinek, nagrzewamy piekarnik do
170-180 stopni.
6. Nakładamy masę do papilotek, tak by zakryły się w 3/4
7. Muffinki pieczemy około 20 minut.
8. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
0 komentarze