Jogurtowe ciasto z owocami
Kto nie lubi domowego ciasta!? Jeśli tylko znajdzie się ktoś, kto je przygotuje, każdy chętnie się skusi na kawałek! Zawsze, gdy zaczyna się sezon śliwkowy robię dwie rzeczy: moje ukochane śliwki pod kruszonką oraz jogurtowe ciasto! Tak też było w ostatni weekend! Pyszna kawka i kawałek (no może dwa) jogurtowego ciasta to zapewnienie idealnego dnia <3
Michasia bardzo chętnie pomaga mi w kuchennych obowiązkach. Uwielbia, gdy razem pieczemy i gotujemy. Pomaga jak umie: wsypuje mąkę, rozbija jajka. To dla niej wielka frajda. To jogurtowe ciasto ze śliwkami również zrobiłyśmy wspólnie.
Składniki na tortownicę:
3 jajka
3/4 szkl. cukru
pół szklanki oleju
300 g jogurtu naturalnego,greckiego lub smakowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g owoców
Przygotowanie:
1. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.
2. Białka ubij na sztywno, po czym dodawaj po jednym żółtku i cukier. Do tej puszystej masy dodaj jogurt i olej.
3. Na samym końcu lekko wmieszaj łyżką mąkę oraz proszek do pieczenia.
4. Masę przelej do tortownicy. Jeśli chcesz, żeby owoce nie opadły na dno tortownicy, obtocz je delikatnie w mące i dopiero potem rozłóż na przelanej masie.
5. Piecz przez ok.50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
0 komentarze