Warstwowa sałatka z jajkiem, brokułem i pieczarkami

by - niedziela, maja 19, 2019

Lubicie sałatki? Ja najczęściej robię je na weekendy, fajnie nadają się na śniadanie jak i do kolacji. Znudziła mi się jednak tradycyjna sałatka warzywa oraz ta z kurczakiem, więc podrzucam Wam dziś sprawdzony przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu sałatkę warstwową z jajkiem, pieczarkami i brokułem! 

  Jak weekend, to musi być i sałatka. Uwielbiam sałatki, bo są proste do przyrządzenia i można wykorzystać w nich to, co zalega nam w lodówce. Pomysł na dzisiejszą sałatkę zaczerpnęłam z bloga Okiem i dłońmi, ale nieco go podkręciłam i podrasowałam. Polecamy, wyszło pysznie....


Co będzie Ci potrzebne?

1 duży brokuł

500 g pieczarek

mała cebula 

2 ząbki czosnku

4 ugotowane jajka

mała puszka kukurydzy

150 g szynki konserwowej

keczup, majonez, sól i pieprz


Przygotowanie:

1. Brokuła ugotuj, ale postaraj się, by zbytnio go nie rozgotować. Powinien być nieco twardy. Daj mu ostygnąć, a następnie pokrój w miarę drobno.

2. Ugotowane jajka również pokrój w kostkę

3. Cebulę i czosnek podsmaż na odrobinie oleju aż do zeszklenia. Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż do momentu, kiedy odparują wodę. Dopraw całość solą i pieprzem.

4. Szynkę pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz. 

5. Naszykuj miseczkę, w której stworzysz swoją sałatkę. Rozkładaj warstwami w kolejności:
brokuł
majonez
szynka
pieczarki
keczup
kukurydza
jajka 
majonez
pieczarki brokuł

Zajadaj i polecaj znajomym <3




Jakie są Wasze ulubione sałatki?


Podobne wpisy

0 komentarze