Wiewiórka - ciasto dla łasuchów
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasta z orzechami! W ogóle kocham wszystkie orzechy, a włoskie szczególnie. Nic więc dziwnego, że u nas ciasto zwane Wiewiórką znika natychmiastowo! Jest wilgotne od jabłek, chrupiące od orzechów. Niebo w gębie <3
Jak pewnie zdążyliście zauważyć nie jestem fanką ciast z kremami. Lubię proste przepisy, takie słodkości smakują nam najbardziej. Wiewiórka to prawdziwy rarytas dla wielbicieli orzechów...
Porcja na średnią blachę:
2 szklanki mąki
4 jajka
szklanka cukru
łyżeczka cukru waniliowego
pół szklanki oleju
łyżeczka sody oczyszczonej i łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka dosyć drobno posiekanych orzechów włoskich
2 duże jabłka
pół łyżeczki cynamona, łyżka kakao
opcjonalnie rodzynki
Przygotowanie
1. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Jabłka pokrój w grubszą kostkę.
3. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj olej, mąkę i proszek do pieczenia z sodą. Wsyp cynamon i kakao. Dokładnie wymieszaj.
4. Do masy dodaj posiekane orzechy i pokrojone jabłka.
5. Całość przelej do blaszki i piecz około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
0 komentarze