Wiewiórka - ciasto dla łasuchów

by - sobota, lutego 16, 2019

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasta z orzechami! W ogóle kocham wszystkie orzechy, a włoskie szczególnie. Nic więc dziwnego, że u nas ciasto zwane Wiewiórką znika natychmiastowo! Jest wilgotne od jabłek, chrupiące od orzechów. Niebo w gębie <3

 

 Jak pewnie zdążyliście zauważyć nie jestem fanką ciast z kremami. Lubię proste przepisy, takie słodkości smakują nam najbardziej. Wiewiórka to prawdziwy rarytas dla wielbicieli orzechów...

 

Porcja na średnią blachę:

2 szklanki mąki

4 jajka

szklanka cukru

łyżeczka cukru waniliowego

pół szklanki oleju

łyżeczka sody oczyszczonej i łyżeczka proszku do pieczenia

szklanka dosyć drobno posiekanych orzechów włoskich

2 duże jabłka

pół łyżeczki cynamona, łyżka kakao

opcjonalnie rodzynki


Przygotowanie

1. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

2. Jabłka pokrój w grubszą kostkę.

3. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj olej, mąkę i proszek do pieczenia z sodą. Wsyp cynamon i kakao. Dokładnie wymieszaj.

4. Do masy dodaj posiekane orzechy i pokrojone jabłka. 

5. Całość przelej do blaszki i piecz około 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

 

Podobne wpisy

0 komentarze