Carpaccio z pieczonego buraka
Przed nami Karnawał. Czas na domówki i inne spotkania z przyjaciółmi. Dzisiaj więc zaproponuję Wam niebanalną przystawkę, która na pewno zagości u Was na dłużej. Co powiecie na carpaccio z pieczonych buraków z orzechami i cheddarem??
Moja mama jest mistrzynią w robieniu carpaccio z łososia. To zdecydowanie jedno z jej popisowych dań. Ja jednak postawiłam na nieco inne, prostsze, ale tak samo smaczne rozwiązanie, w sam raz dla wegetarian. Carpaccio z pieczonych buraków jest dziecinnie proste! Sami się przekonajcie...
Składniki:
2 duże buraki
rukola i roszponka (można zdecydować się na jedne listki)
50 g sera cheddar lub parmezanu
garść posiekanych orzechów włoskich
oliwa z oliwek, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, ćwiartka cytryny
Przygotowanie:
1. Buraki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu obieramy je ze skórki i kroimy na cienkie plasterki.
2. Plasterki buraków układamy na dużym talerzu, tak by nachodziły jeden na drugi.
3. Ułożone buraki posypujemy roszponką i rukolą.
4. Orzechy włoskie podsmażamy chwilkę na suchej patelni
5. Liście posypujemy startym serem oraz orzechami.
6. Robimy dressing z oliwy z oliwek, soku z cytryny, posiekanego czosnku oraz soli i pieprzu. Polewamy nasze carpaccio.
A jakie przystawki są Waszymi ulubionymi?
Przy okazji zajrzyjcie na inne smaczne przepisy
0 komentarze