Chlebek odrywany, Ziołowy chlebek z szynką parmeńską

by - sobota, stycznia 06, 2018

Ciężki czas u mnie obecnie. Natłok obowiązków w pracy i domu. Ten weekend był mi bardzo potrzebny i mocno na niego czekałam, mimo, że niedawno skończyła się przerwa świąteczna. W przerwie pomiędzy pisaniem sprawozdań do szkoły, a prasowaniem i kolejnymi pralkami z praniem postanowiłam wyżyć się w kuchni i zrobić pyszny ziołowy chlebek z szynką parmeńską. 

 

chleb ziołowy

 

Taki ziołowy chlebek świetnie sprawdzi się jako przekąska. Jest pulchny i wilgotny za sprawą ziołowo-czosnkowego masełka w środku. Nam bardzo zasmakował więc dzielimy się przepisem!

 

Składniki na chleb:

40 ml oleju
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
40g drożdży
600 g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, cukier i odrobinę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej oraz pozostałe składniki. Gdy drożdże urosną przelewamy je do mąki i zagniatamy ciasto. Zostawiamy chwilę, by znowu odrobinę urosło.

Składniki na masełko:

120g masła
ząbek czosnku
kilka gałązek pietruszki
kilka listków świeżej bazyli
łyżeczka soli

Dodatkowo: opakowanie szynki parmeńskiej


Czosnek, pietruszkę i bazylię drobno siekamy. Mieszamy z masłem i solą.


Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5-8mm i robimy 5cm podłużne paski. 

Każdy z pasków smarujemy masłem i nakładamy na niego szynkę.



 Zawijamy paski w harmonikę lub rulonik, po czym układamy w tortownicy o tradycyjnej wielkości. 



Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i całość pieczemy w 180 stopniach około 3-40 minut (dla bezpieczeństwa zawsze lepiej sprawdzić patyczkiem)


Nam taka przekąska bardzo zasmakowała. Można równie dobrze zrezygnować z szynki, lub dodać jeszcze inne dodatki (parmezan, paprykę) - według uznania. 

A Wy co dzisiaj wyczarowaliście w kuchni?? Chwalcie się koniecznie! 

Podobne wpisy

0 komentarze

Polityka prywatności