Chatka Baby Jagi, czyli słodki powrót do dzieciństwa.

by - piątek, listopada 30, 2018

Każdy z nas ma smaki i potrawy, które przypominają mu dzieciństwo. Dla mnie to przede wszystkim kilka ulubionych ciast, które robiła moja babcia i mama. Jednym z nich jest właśnie banalnie prosta w wykonaniu Chatka Baby Jagi, która ciekawie się prezentuje i pysznie smakuje. W sam raz na nadchodzący mroźny weekend:)

psia buda

 Chatka Baby Jagi to przepis dla każdego, mimo, że na pierwszy rzut oka wygląda na dosyć trudną rzecz. Oprócz tego, że to ciasto bez pieczenia, to na dodatek za chwilę się przekonacie, że jego przygotowanie zajmie Wam jakieś 20 minut! 

 

Składniki:

250 g masła (może być odrobinę mniej)
500 g białego zmielonego sera (spokojnie może być ten z wiaderka)
niepełna szklanka cukru pudru
łyżka kakao
38 maślanych herbatników
kilka kropel ulubionego aromatu

Przygotowanie:

1. Masło i ser wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.
2. Rozłóż spory kawałek folii aluminiowej i rozłóż na niej trzy rzędy po 6 herbatników.



3. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawaj do niej powoli ser. Gdy wszystkie składniki fajnie się połączą, podziel masę na dwie w miarę równe części.

4.  Do jednej części masy wlej kilka kropel ulubionego aromatu (u mnie rumowy), do drugiej dosyp łyżkę kakao i dokładnie wymieszaj.

5.  Jasną masę rozłóż równomiernie na  herbatniki.


6. Teraz układasz kolejne herbatniki, w takim samym ułożeniu jak poprzednio tj. trzy rzędy po 6 herbatników.



7. Teraz czas na masę kakaową. Ją też równomiernie rozkładasz na herbatnikach.

8. Czas na decydujący moment, czyli złożenie Chatki Baby Jagi! To proste! Unosisz boki folii aluminiowej do góry, a chatka sama się złoży.  Wygładź ciasto i wstaw do lodówki

8. Zrób polewę czekoladową. 1/4 kostki masła zagotuj z pół szklanki cukru, łyżką wody i łyżką kakao. Udekoruj polewą schłodzone ciasto!

Teraz zostaje Ci najprzyjemniejszy moment, czyli jedzenie! Smacznego <3

Znacie to pyszne ciasto?? Co przygotujecie w ten weekend??


Podobne wpisy

0 komentarze