Kaszotto z grzybami i kurczakiem
Zbliża się jesień. Czuć już ją wyraźnie w powietrzu każdego ranka. Jak jesień, to również i grzyby. Ja póki co, korzystam z tych zamrożonych w zeszłym sezonie, ale nie mogę się już doczekać, aż wykorzystam w kuchni te świeże, pachnące lasem. Dzisiaj pokażę Wam pyszny i prosty sposób na sycący obiad, czyli kaszotto z grzybami i kurczakiem.
Nie ma to jak jednogarnkowe obiady. Mało zmywania, mnóstwo smaku! Czy może być lepiej? Mam nadzieję, że przepis na moje kaszotto z grzybami przypadnie Wam do gustu...
Składniki na 4-5 porcji:
200g kaszy pęczak
250g mrożonych lub świeżych grzybów pokrojonych w kostkę (u mnie podgrzybki)
kilkanaście suszonych grzybów
400g piersi z kurczaka
ząbek czosnku
olej
mniej niż litr bulionu warzywnego
przyprawy (sól, pieprz, papryka)
pietruszka
1. Rozmroź grzyby. Kurczaka pokrój w grubą kostkę i przesmaż z posiekanym czosnkiem i przyprawami.
2. Do kurczaka dodaj grzyby i duś kilkanaście minut na małym ogniu. Suszone grzyby zmiel na proszek, posłużą do zagęszczenia kaszotto i nadadzą jeszcze bardziej grzybowy aromat.
3. Kaszę dodać na patelnię, do grzybów i kurczaka. Powoli wlewać małe ilości bulionu
i na średnim ogniu gotuj, mieszając aż wyparuje. Dolewamy kolejne porcje bulionu, aż kasza ugotuje się.
i na średnim ogniu gotuj, mieszając aż wyparuje. Dolewamy kolejne porcje bulionu, aż kasza ugotuje się.
4. Dodajemy sproszkowane suszone grzyby, pietruszkę i doprawiamy całość do smaku.
Smacznego!
0 komentarze