Śniadaniowa inspiracja - American pancakes na maślance
Niedziela to jedyny dzień w tygodniu, kiedy mamy okazję zjeść śniadanie wspólnie, całą rodziną. Staram się ten jeden raz w tygodniu rozpieszczać moich domowników i robić coś pysznego. Dziś padło na pyszne i pulchne american pancakes, które robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni, bo wszyscy oszaleliśmy na ich punkcie!
W moim domu od zawsze królują naleśniki. Zuza jest w ich jedzeniu zdecydowanie mistrzynią. Potrafi zjeść 5 całkiem sporych sztuk obficie posmarowanych domowym truskawkowym dżemem. Niechętnie próbuje nowości, ale dzisiejsze american pancakes przypadły jej do gustu! Zwycięstwo!
Składniki na około 10-12 placuszków (w zależności od wielkości)
1 1/4 szklanki mąki (takiej jakiej najczęściej używacie)
jajko
1 1/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sodki
1/4 szklanki oliwy
Wszystkie powyższe składniki wystarczy zmiksować, by powstała dosyć gęsta masa.
Smażymy na małym ogniu na suchej patelni, ze względu na to, że oliwa jest już w cieście.
American pancakes są o wiele pulchniejsze i smaczniejsze od zwykłych naleśników przede wszystkim dzięki użyciu maślanki!
Najlepiej smakują z cukrem pudrem, ale oczywiście co kto lubi!
0 komentarze