Słodkie pieczarki - fikuśne ciasteczka w kształcie grzybków
Od dawna miałam ochotę wypróbować ten przepis. Do tej pory miałam okazję jedynie próbować tych słodkich i śmiesznych ciasteczek u mojej cioci, której wychodzą one wręcz genialnie! Teraz przyszła kolej na mnie i nie chwaląc się, chyba mi wyszły. Mam nadzieję, że te słodkie pieczarki spodobają się i Wam!
Czyż nie są urocze?? Na dodatek kruche, pyszne i łatwe w przygotowaniu. Słodkie pieczarki na pewno zrobią wrażenie na Waszych pociechach i założę się, że znikną z talerza w mgnieniu oka!
Składniki na około 20-30 ciasteczek w zależności od wielkości:
- 150 g masła (warto wyjąć wcześniej z lodówki)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- jedno jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka soku z cytryny
Dodatkowo: sucha, plastikowa butelka oraz kakao
1. Masło ucieramy na gładką masę wraz z cukrem pudrem.
2. Dodajemy do masy jajko i ucieramy dalej.
3. Do masy maślanej dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, sodę i sok z cytryny. Zagniatamy ciasto
3. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Szyjkę plastikowej butelki należy zanurzyć w sypkim kakao i wcisnąć delikatnie w nasze ciasteczka. Powstają wtedy kapelusze i trzonki pieczarek.
5. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 170-180 stopniach.
6. Jeśli ciasteczka nie zostaną zjedzone od razu (w co wątpię, bo są pyszne), trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Ciasteczka - pieczarki są niezwykle kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Świetnie nadają się do popołudniowej herbatki. Mam nadzieję, że zasmakują i Wam!
0 komentarze