Zuchowe pierniczki świąteczne

by - poniedziałek, grudnia 11, 2017

Jaki zapach czujecie, gdy pomyślicie o świętach? Dla mnie najbardziej świąteczny zapach to korzenny aromat świeżo upieczonych pierniczków. Przyznaję się bez bicia, że do dziś byłam pierniczkowym beztalenciem, co roku moje ciastka nadawały się jedynie do wbijania gwoździ w ścianę. Co zmieniło się w tym roku??



Przepis na pierniczki z którego dziś skorzystałam zdobyłam dzięki druhnie Bożence, która prowadzi drużynę zuchową mojej córki. Ostatnio zuchy zdobywały sprawność "kuchcik" i przy tej okazji piekły świąteczne pierniczki na jednej ze zbiórek. Gdy odbierałam tego dnia Zuzkę ze szkoły, cały budynek pachniał cynamonem i piernikowymi przyprawami, aż kręciło się w głowie. Po powrocie do domu, okazało się , że moja córka upiekła ciastko i dla mnie! Było pyszne i mięciutkie. Pani Bożenka zdradziła nam swój przepis, a ja przy okazji puszczam do dalej w świat.


Co będzie Ci potrzebne do niezawodnych pierniczków??
 
0,5 szklanki miodu
150g masła
1 szklanka cukru pudru
2 jaja
4.5 szkl.mąki 
2 łyżeczka sody 
opakowanie przyprawy do piernika 

Mąkę i cukier puder siekamy z masłem.
Dodajemy resztę składników i wyrabiamy na gładkie ciasto. 
Ważne, by przy wałkowaniu podsypać ciasto mąką, bo ciasto piernikowe uwielbia przylepiać się do stolnicy, co może zepsuć efekt naszych ciasteczek.



Z rozwałkowanego ciasta na około 5mm ciasta można już wykrawać nasze ulubione kształty U nas był to domek, śnieżynka, piernikowy ludek, dzwoneczek oraz choinka. 

Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciacha pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 minut. 



Po upieczeniu czas uśmiechnąć się do dzieciaków, które na pewno z miłą chęcią ozdobią pyszne ciasteczka, a później zapewne spałaszują. Więc raczej nie oczekujcie, że cokolwiek pozostanie do świąt. Ale kto by się tym przejmował...

Podobne wpisy

0 komentarze

Polityka prywatności