Ciasto Kinder Country

by - niedziela, października 23, 2016



Gdy robiłam to ciasto, planowałam jednocześnie zrobienie super zdjęć do wpisu. Zaraz po przygotowaniu zrobiłam jedno byle jakie, przekonana, że gdy masa stężeje, wtedy dam popis. Jak się okazało nie zdążyłam, bo  ciasto Kinder Country rozeszło się w takim tempie, że nawet sama nie zauważyłam kiedy. Macie więc to jedno niezbyt popisowe zdjęcie, które nawet w 1/10 nie oddaje smaku tego pysznego ciasta. Uwaga! Gratka dla osób, które robią wyłącznie słodkości bez pieczenia!




Składniki:
350 ml śmietanki 30%
250g serka marscarpone
250 g herbatników (ilość na dużą blachę, na tortownicy ta liczbą będzie o około połowę mniejsza)
2 białe czekolady
2 czekolady mleczne
3 szklanki płatków Nestle Kangus

  1. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników.
  2. Białe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przestudzamy
  3. 200 ml śmietany ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej serek i miksujemy na wolnych obrotach. Bardzo powoli dolewamy naszą roztopioną białą czekoladę. Do przygotowanej masy wsypujemy płatki Kangus i mieszamy łyżką. Masę wylewamy na nasz wcześniej przygotowany herbatnikowy spód.
  4. Na białej masie również układamy warstwę herbatników.
  5. W kąpieli wodnej roztapiamy tym razem obydwie mleczne czekolady i studzimy. Resztę śmietanki (150ml) ubijamy na sztywno dodajemy do niej ostudzoną czekoladę i ubijamy na mniejszych obrotach.
  6. Na herbatniki wylewamy tym razem ciemną masę i posypujemy ją płatkami Kangus.
  7. Całość wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Ciasto dzięki białej czekoladzie ze śmietaną i marscarpone jest niesamowicie delikatne i puszyste. Po spróbowaniu sami będziecie zdziwieni jak bardzo w smaku przypomina batonik Kinder Country!

Więcej inspiracji kulinarnych nie tylko na ciasta znajdziecie na portalu kobieceporady.pl

Podobne wpisy

7 komentarze

Polityka prywatności