Ciasteczka z masła orzechowego

by - piątek, kwietnia 03, 2020


Chyba jeszcze nigdy w tak krótkim czasie nie szalałam tak w kuchni jak ostatnio. Chleb, ciastka, koktajle... Czego dusza zapragnie, uczynię! Ostatnio wjechały na nasz stół pyszne ciasteczka z masłem orzechowym. Są nie tylko smaczne, ale również błyskawiczne w przygotowaniu!

Muszę Wam przyznać, że od czasu urlopu  w Omanie, gdzie jadłam obłędny deser-mus na bazie masła orzechowego, totalnie pokochałam ten produkt i będąc jakiś czas temu w markecie, zwinęłam duży słoik do mojego koszyka. Przyszła kryska na Matyska i wykorzystałam owe masło do produkcji obłędnych ciasteczek! Łapcie przepis...

Z tej porcji wyjdzie Wam około 50 ciasteczek

około 450-500g masła orzechowego (ja wybrałam to z kawałkami orzeszków)

2 i 1/3 szklanki mąki pszennej

niecała szklanka cukru

3 jajka

dwie łyżeczki cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2-3 łyżki wody (gdy ciasto okaże się za bardzo zbite).

Przygotowanie:

Przygotowanie tych smacznych ciasteczek jest dziecinnie proste, co więcej nie wymaga wałkowania. Nie wiem jak Wy, ale ja nie znoszę wałkować.... Ale do brzegu!

Bierzecie do rąk sporą miskę i wsypujecie do niej wszystkie składniki.  Sprawnie zagniatacie z nich ciasto, nie powinno być mocno zbite, ale jeśli takie się okaże, dodajcie odrobinę wody lub mleka. Zróbcie z ciasta wielką kulę. 

Następnie odrywajcie po kawałku ciasta, tocząc z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie delikatnie rozpłaszczamy naszą kulkę, aż powstanie zgrabne ciasteczko. Układamy je na blasze, pokrytej papierem do pieczenia. Te wzorki, które widzicie na moich ciastkach zrobiłam za pomocą tłuczka do mięsa;)

Ciasteczka pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.

 

 

 


Podobne wpisy

0 komentarze