Szarlotka sypana - najprostszy przepis na szczęście

by - sobota, stycznia 11, 2020

Moja starsza córka uwielbia szarlotkę. Niestety w ciągu tygodnia ciężko mi wygospodarować chwilę na zrobienie ciasta. Na szczęście ostatnio przypomniało mi się, że w starym zeszycie z przepisami mojej mamy był pewien przepis na sypaną szarlotkę, która nie wymaga ani zagniatania, ani wyciągania miksera! W sam raz dla nas!

 

 Jako zabiegana mama doceniam przepisy, które nie wymagają ode mnie specjalnych przygotowań ani wielkiego wkładu pracy. Jeśli są na tyle proste, że mogą wykonać je moje dzieci - cudownie. Tak właśnie jest w przypadku tej pysznej szarlotki sypanej, która jest tak banalna w przygotowaniu, że wystarczyło abym nadzorowała pracę moich pociech w kuchni!

 

Przepis na tradycyjną tortownicę:

- szklanka kaszy manny

- szklanka mąki pszennej

- szklanka (lub mniej - w zależności od upodobania) drobnego cukry

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1,5 kg ulubionych jabłek

- pół kostki masła

- cynamon


Przygotowanie:

1.  W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Masło wkładamy na około 15-20 minut do zamrażarki.

2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłuszka obieramy ze skórki, ścieramy na grubej tarce i mieszamy z cynamonem.

3. Dno tortownicy zasypujemy 1/3 naszej suchej mieszanki, wyrównujemy całość łyżką. Wykładamy na to delikatnie połowę jabłek z cynamonem.

4. Kolejna 1/3 mieszanki ląduje w tortownicy, a na to druga warstwa jabłek. 

5. Jabłka zasypujemy resztą mąki, kaszy i cukru, po czym wyjmujemy nasze masło z zamrażarki i równomiernie ścieramy je na wierzch ciasta na tarce na grubych oczkach.

6. Nasze ciasto pieczemy około godziny w 180 stopniach. 



Uwaga! Ciasto znika w błyskawicznym tempie! Jutro pieczemy kolejną porcję <3

Podobne wpisy

0 komentarze