Carpaccio z łososia na rukoli i roszponce
Na blogu ostatnio pustki... Od razu widać, że nadeszły wakacje. Ja jednak korzystając z tego, że mam więcej czasu niż w czasie roku szkolnego czytam, piszę, tworzę. Wczoraj na instastory pokazywałam Wam nieco naszego warzywnego ogródka, który dzielnie podlewa moja młodsza córka. W tym roku moja mama posadziła różne rodzaje sałat, bo bardzo często wykorzystujemy je w kuchni na różne sposoby. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na genialnie obłędne carpaccio z łososia na rukoli i roszponce!
Często brakuje nam pomysłów na przystawki, które sprawdzą się w lato. To carpaccio z łososia wśród naszej rodziny i znajomych zrobiło totalną furorę! Spróbujcie go więc i Wy...
Składniki (z podanych proporcji przygotowujemy dwa duże talerze tej przystawki)
opakowanie roszponki
opakowanie rukoli
300 g łososia wędzonego
100g startego cheddara (może być pół na pół z mozarellą)
2 pączki natki pietruszki
2 opakowania sosu ziołowo - koperkowego Knorr
5 ząbków czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
6 łyżek wody
Przygotowanie:
Wymieszaj rukolę z roszponką. Rozłóż równomiernie na naczynie, w którym podasz carpaccio.
Łososia pokrój na mniejsze części, ale też tak, by nie był zbyt drobny. Rozłóż na sałatach.
Przygotuj sos z wody, oliwy, przeciśniętego czosnku i sosu Knorra.
Połową sosu polej łososia. Drugą połowę pozostaw.
Posiekaj drobno natkę pietruszki.
Starty ser rozsyp i polej ponownie wszystko pozostałą częścią sosu.
Na wierzch rozrzuć duuużo natki pietruszki. Smacznego!
0 komentarze