Naleśniki budyniowe polecają się na śniadanie
Śniadanie? Nie ma to jak naleśniki! Zapewniam Was, że jeśli choć raz spróbujecie zrobić naleśniki budyniowe, nigdy nie wrócicie do tych zwykłych! Są puszyste, przyjemnie waniliowe, idealne!
Ze względu na to, że w tygodniu poranki bywają u nas w domu szalone, naleśniki to weekendowe śniadanie. Wtedy mamy czas, by wspólnie usiąść przy stole, wypić ciepłą kawę i pogadać. Te naleśniki budyniowe to nasze ostatnie odkrycie! Poznajcie je i Wy!
Składniki (porcja na około 7 naleśników):
jajko
łyżka cukru
łyżka oleju do ciasta
200 ml mleka
szczypta soli
opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
2-3 czubate łyżki mąki (w zależności od gęstości ciasta)
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem i solą.
Dodajemy mleko, olej, budyń oraz mąkę. Całość delikatnie mieszamy.
Patelnię rozgrzewamy i wlewamy na nią odrobinę oleju.
Wlewamy ciasto naleśnikowe na patelnie i równomiernie rozlewamy. Smażymy, aż naleśniki apetycznie się zarumienią.
Smacznego!
Macie sprawdzone przepisy na naleśniki? A może robicie je "na oko"? Z jakimi dodatkami najchętniej je jecie??
0 komentarze