U mnie to norma, że gdy w powietrzu wisi jesień, moja chęć na słodkie rośnie. Choć uwielbiam typowe słodycze:czekoladę, ciasta z kremem, to muszę przyznać, że taką samą miłością darzę te zdrowsze ich wersje. Właśnie dlatego w niedzielę pokusiłam się o zrobienie ekspresowych ciasteczek owsianych z jabłkiem. Są naprawdę szybkie w wykonaniu, a poza tym zwyczajnie pyszne. Aaaaa! Ich jedzenie na pewno nie pójdzie w boczki, więc spokojnie!
Dodaj napis |
Sezon na jabłka w pełni. Ja do moich ciastek owsianych użyłam tradycyjnych koszteli, które są niezwykle słodkie. Jednak do tych ciasteczek można użyć praktycznie każdej odmiany, w zależności jakie jabłka lubicie. Z proporcji, które tu znajdziecie wychodzi około 10-12 ciasteczek, w zależności od ich wielkości.
2 małe jabłuszka
szklanka płatków owsianych
łyżka miodu (ja dałam połowę, ze względu na bardzo słodkie jabłka)
odrobina oleju
jajko
cynamon
opcjonalnie ulubione dodatki (żurawina, rodzynki, orzechy), ale wtedy dodaj odrobinę mniej płatków
1. Jabłka obierz i zetrzyj na grubej tarce.
2. W miseczce wymieszaj jajko, miód, płatki, olej i cynamon. Dodaj to tej masy starte jabłka. Pozostaw na kilka minut, żeby płatki mogły napęcznieć pod wpływem wilgoci.
3. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia.
4. Z masy uformuj kuleczki, które na blaszce lekko rozpłaszcz.
5. Ciasteczka piecz około 15 minut, aż lekko się zarumienią.
Te ciasteczka owsiane są tak łatwe i pyszne, że gdy raz ich spróbujecie, będą w Waszym stałym repertuarze. Idealnie nadają się jako drugie śniadanie dla dziecka!