Sernik gotowany bez pieczenia
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Jakie ciasto najbardziej kojarzy Wam się z tymi świętami? Pewnie sernik i babka? Są jednak osoby, które unikają pieczonych ciast, bo zwyczajnie mają do nich pecha! Właśnie dla nich i dla wszystkich wielbicieli sernika jest ten pyszny, lekki i rozpływający się w ustach sernik gotowany bez pieczenia!
Składniki na tradycyjną tortownicę
650ml śmietany 18%
2 litry mleka
cukier waniliowy
6 jajek
paczka masła
1 szklanka cukru
opakowanie okrągłych biszkoptów
1. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę wykładamy biszkopty, tworząc z nich spód pod nasze ciacho.
2. Mleko zagotowujemy. W tym czasie śmietanę, jajka, cukier waniliowy
miksujemy i tą masę wlewamy do gotującego się mleka. Zmniejszamy ogień
pod garnkiem i mieszamy, aż zrobi nam się twaróg. Wylewamy twaróg na
sito i odcedzamy.
3. Ubijamy masło z cukrem, później powoli dodajemy ostudzony twaróg.
Całość masy wylewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy.
4. Wstawiamy sernik do lodówki. Po kilku godzinach możemy dowolnie
stworzyć wierzch sernika. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Lukier,
polewa czekoladowa, galaretka? Kombinujcie!
Sernik jest bardzo delikatny w smaku i zapewniam, że jeśli raz go spróbujecie, nie wrócicie więcej do pieczonych serników, tym bardziej, że tak jak zauważyliście, nie trzeba go piec. W sam raz na Wielkanoc!
0 komentarze