Ostatnio przez długi czas nie miałam kulinarnej weny. Gdy miałam ochotę na deser, szłam na skróty i kupowałam drożdżówkę w spożywczaku. W ten weekend jednak coś drgnęło i stworzyłam naprawdę pyszną tartę z lekkim kremem czekoladowym! Sprawdźcie sami!
Ciasto:
2 szklanki mąki
3 żółtka
pół szklanki cukru pudru
kostka masła
Z powyższych składników zagniatamy szybko kruche ciasto, które następnie trafia na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu, dokładnie wylepiamy ciastem dno i boki formy do tart i nakłuwamy całość widelcem.
Pieczemy w 170 stopniach aż się zarumieni
Krem
150 g śmietany 30%
250g serka marscarpone
100g mlecznej czekolady
Ten krem jest bajecznie prosty. Mikserem, na najwyższych obrotach ubijamy schłodzoną śmietankę, gdy zacznie gęstnieć dodajemy serek i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Całość przekładamy na schłodzony, upieczony spód tarty. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Krem jest lekki i pyszny. Spód z kruchego ciasta w połączeniu z nim daje naprawdę pyszny efekt. W sam raz na zimowe, białe popołudnie!
A Wy jakie słodkości najchętniej jadacie zimową porą??
0 komentarze