Czy zdarza Ci się czasem nie mieć pomysłu na obiad? Ile można jeść pomidorową i schabowego? Jeśli chcecie zaproponować rodzince coś INNEGO a zarazem naprawdę pysznego, polecam Wam placuszki z piersi kurczaka, które robi się w kilka chwil, a zapewniam, że znikną z talerza w tempie natychmiastowym!
Wiecie co jest genialne w tych placuszkach? To, że smakują świetnie zarówno na gorąco jak i na zimno. Placuszki z piersi kurczaka pasują do ziemniaków, ryżu i kaszy. Poza tym, jeśli nie masz któregoś ze składników, możesz spokojnie pokombinować i zastąpić go czymś, co akurat masz w lodówce!
Składniki na porcję dla 3-4 osób (w zależności od apetytu)
- ok 400 g piersi z kurczaka lub indyka
- 100 g startego żółtego sera
- jedna obrana ze skórki papryka (można zastąpić ją np. pieczarkami)
- dwa ząbki czosnku
- mały pęczek szczypiorku lub pietruszki
- 2 łyżki majonezu
-2 jajka
- ok. 3 łyżek mąki ziemniaczanej
- przyprawy wg. uznania
1. Kroimy mięso w dosyć drobną kostkę (jak na zdjęciu)
2. paprykę również kroimy w kostkę
3. szczypiorek i czosnek drobno siekamy
4. Mieszamy wszystkie pokrojone składniki i ser
5. Do miski wrzucamy jajka, majonez oraz pozostałe składniki, mieszamy.
6. Smażymy na oleju kokosowym lub oliwie z oliwek. Najlepiej nakładać po około 2 łyżki na jeden placuszek i równomiernie rozłożyć masę, by mięso się przesmażyło.
Teraz zostało nam najprzyjemniejsze, czyli pałaszowanie. Placuszki z piersi kurczaka są pyszne, a dodatkowego smaku nadaje ser, papryka oraz szczypiorek! Rewelacja!
Jak się Wam podoba moja obiadowa inspiracja? Nabraliście ochoty??
0 komentarze